Letland
10 juli 2025
Op 6 juli verlaten we het eiland Saameraa en varen naar het vaste land, zuidwaarts. Gestopt bij een camping vlak aan een rivier, we waren de enige gasten.
De volgende ochtend de grens over naar Letland. Onderweg welkom geheten door vele ooievaars.
2 Nachten geboekt op camping in Cēsis, weer aan een rivier: de Jaura.
De legende vertelt dat de oorsprong van de vlag van Letland 🇱🇻 afkomstig is van een doek waarin een gewonde Letse leider werd gewikkeld tijdens een veldslag in Cēsis in de 13e eeuw. Het bloed van de leider zou de randen rood gekleurd hebben.
In Letland is toch een wat andere sfeer. Waar Estland westers aandoet zie je in Letland meer grauwe en vervallen huizen. Er staan er ook veel leeg. De gebouwen doen meer oost-europees aan.
Na de middag met de fiets naar Cēsis en hier rondgewandelt.
De volgende ochtend wandeling in het Jauradal. Veel over vlonders lopen want is hier erg drassig en de muggen waren blij dat ze ons zagen.
Gelukkig hebben we als luchtverdediging deet bij ons. De muggen bleven maar aanvallen en met velen, irritant dat gezoem rond je hoofd. Slechts enkelen zijn door de barriere doorgedrongen me als gevolg een paar jeukplekken als herinnering.
9 Juli naar Riga, de hoofdstad. Bruisende stad die zeker een stedentrip waard is, het oude centrum was prachtig, veel beter onderhouden dan de rest van Letland.
Veel festiviteiten met zang en dans deze zomermaanden. Vandaag een aantal podia in een van de vele parken met de hele dag optredens van folkloristische groepen.
Ook in het centrum diverse artiesten.
Erg bijzonder was een ondergronds cafe in sfeer van de middeleeuwen dat via een gang onder de grond doorliep naar de andere kant van de straat.
10 Juli laatste stop in Letland: Kuldīga met de breedste waterval van Letland.
Weer vele vervallen huizen en een centrum dat er al tientallen jaren hetzelfde uitziet, alleen de verf is verdwenen.
Toch leuk om hier rond te lopen, stadje heeft iets authentieks.
En nu op naar Litouwen, Lets go.

Dees week gaen brouwerie taege gekomme Henk🤪
Wat een fantastische reis maken jullie toch,en sfeer volle foto's.
Wij zijn oprecht jaloers,omdat dit landen zijn die nog niet platgebrand zijn door toeristen.
En de echte sfeer daar beleven.
Veel plezier verder.
Goeie reis verder.
Groetjes Paul en Annemiek
Fijne tijd nog in het noorden